Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka agrestowa

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 500 g
galaretka agrestowa 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki

Dekoracja

galaretka agrestowa
agrest

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka agrestowa

Kroki postępowania

1

Białka ubić mikserem na lśniącą pianę,pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać dodać żółtka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach ,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem,zmiksować wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia o wym 23/38 cm.Piec około 20 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.
Krok 1 - Kostka agrestowa foto
2
Masa: Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody ,zostawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na puch dodając cukier puder ,wlać lekko tężejącą galaretkę zmiksować.
Krok 2 - Kostka agrestowa foto
3
Wylać masę na zimny biszkopt. Ostatnią agrestową galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta.Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić na 12 równych kostek,udekorować ciasto świeżym agrestem.
Krok 3 - Kostka agrestowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 13.07.2014 20:53
bardzo ładne
Kejti 13.07.2014 15:36
Super ciacho :-)
Monika-twin 13.07.2014 15:31
Wyglada smacznie
ben-ka 13.07.2014 15:00
Bardzo ładny efekt uzyskałaś,brawo,to najlepsze ciasto na upały.
Janina 13.07.2014 14:56
Pychotka, palce lizać;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak