Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode ziemniaczki z patelni z kiełbasą myśliwską, pistacjowo-pietruszkowym pesto na oleju rydzowym i wędzonym twarogiem solankowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 g
kiełbasa myśliwska 400 g
ser wędzony solankowy 100 g
szczypiorek 1 pęczek
pistacje 2 garście
czosnek 1 ząbek
oscypek 2 garście
sól do smaku
pieprz
olej rydzowy kilka łyżek
suszone pomidory 5
bazylia kilka listków
natka pietruszki 1 pęczek
ocet balsamiczny 1 łyżka
olej rzepakowy
rukola 2 garście
ogórki małosolne 5
rzodkiewka 5

Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaczki z patelni z kiełbasą myśliwską, pistacjowo-pietruszkowym pesto na oleju rydzowym i wędzonym twarogiem solankowym

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w bardzo cienkie talarki. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy talarki ziemniaków oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę myśliwską i smażmy do miękkości ziemniaków. W między czasie przygotowujemy pesto- miksujemy ze sobą bazylię, pietruszkę, czosnek oraz suszone pomidory. Dodajemy oscypek, pistacje oraz stopniowo cały czas miksując olej rydzowy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Do ziemniaków dodajemy pokrojony szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy, aby stracił surowość. Dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Dodajemy rukolę, pokrojone w talarki ogórki małosolne i rzodkiewki. Na wierzch kruszymy wędzony twaróg solankowy. Podajemy gorące. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak