Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na pastę bakłażanową

bakłażan 1
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
bazylia świeża kilka listków
krem z prażonych migdałów 1 łyżka
orzeszki ziemne 1 garść
tabasco kilka kropli
sól
pieprz
śmietana 18 proc 2 łyżki

Składniki na cukiniowe placuszki

cukinia 2 szt
mąka żytnia pełnoziarnista 4 łyżki
pestki dyni 1 garść
jajko 2
sól do smaku
pieprz
tymianek 1 łyżeczka
wędzony ser solankowy 100 g
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

Pasta- Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.
Placki- Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak