Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

Ewa

Ewa

Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

na pastę bakłażanową

  • bakłażan

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • krem z prażonych migdałów

    1 łyżka
  • orzeszki ziemne

    1 garść
  • tabasco

    kilka kropli
  • sól

  • pieprz

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

Składniki na cukiniowe placuszki

  • cukinia

    2 szt
  • mąka żytnia pełnoziarnista

    4 łyżki
  • pestki dyni

    1 garść
  • jajka

    2
  • sól do smaku

  • pieprz

  • tymianek

    1 łyżeczka
  • wędzony ser solankowy

    100 g
  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pasta- Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.
Placki- Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat