Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik tiramisu

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6
cukier 6 łyżka
mąka 4 łyżka
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa mascarpone

serek mascarpone 2 op
żółtko jajek 4
cukier 20 dag
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
gorąca woda 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka

Pianka biała

śmietana 30% 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka

Ponadto

biszkopty podłużne 1 op
kawa rozpuszczalna
likier kawowy
amaretto
polewa czekoladowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik tiramisu

Ubijamy białka na sztywno, najpierw ubijamy z cukrem, potem z żółtkami. Mieszamy mąkę, z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na posmarowaną dużą prostokątną blaszkę do pieczenia i pieczemy ok 20-30 min w 180 st. Studzimy i przecinamy biszkopt na pół.
Ubijamy żółtka z cukrem na parze i studzimy. Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i mieszamy z żółtkami. Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy z masą jajeczną. Aby usztywnić masę dodajemy namoczoną w 1/5 szkl wody i rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę Wykładamy masę na ciemny biszkopt. Biszkopty maczamy w wystudzonym naparze kawowym wymieszanym z likierem i amaretto. Układamy biszkopty na masie.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczamy w 1/3 szkl zimnej wody. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej i miksujemy ze śmietaną. Wykładamy warstwę śmietanki i przykrywamy ciemnym plackiem. Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy placek i ozdabiamy pokruszonymi biszkoptami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 01.08.2014 18:07
coś pysznego
Wacław 14.07.2014 10:27
bardzo apetyczny
Wafelek2601 12.07.2014 23:35
To coś dla mnie
Adam/ZUB3R 12.07.2014 23:34
wygląda smacznie
Iwusia 12.07.2014 23:31
pychotka !!
Ania84 12.07.2014 22:58
Zapomniałam dodać, że ciemne biszkopty też ponczujemy kawą :)
Konczi 12.07.2014 22:50
wygląda pysznie
Megg 12.07.2014 22:46
Przepyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak