Przepis i sposób przygotowania na: Torcik tiramisu
Ubijamy żółtka z cukrem na parze i studzimy. Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i mieszamy z żółtkami. Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy z masą jajeczną. Aby usztywnić masę dodajemy namoczoną w 1/5 szkl wody i rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę Wykładamy masę na ciemny biszkopt. Biszkopty maczamy w wystudzonym naparze kawowym wymieszanym z likierem i amaretto. Układamy biszkopty na masie.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczamy w 1/3 szkl zimnej wody. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej i miksujemy ze śmietaną. Wykładamy warstwę śmietanki i przykrywamy ciemnym plackiem. Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy placek i ozdabiamy pokruszonymi biszkoptami.