Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepka z pęczakiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

duże kalarepki 2
łyżek ugotowanego pęczku 8-10
strąka papryki żółtej i czerwonej po 1/3
cebula 1
pęczka posiekanego koperku 1/2
łyżki masła 4
marchewka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka z pęczakiem

Warzywa umyć, osączyć. Kalarepki obrać, ściąć wierzchu a środki wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok.0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyć 3 min.. Doprawić do smaku, dodać 3/4 koperku, wymieszać. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wydrążone kalarepki, oprószyć je solą, cukrem, podlać ok. 1/2 szkl. wody i dusić 5 min.. Następnie czubato napełnić je farszem z kaszy. Do rondla dołożyć wydrążone środki i ścięte wierzchy. Dusić całość ok. 20 min. aż kalarepki będą miękkie. Można to sprawdzić nakłuwając je drewnianą szpadką. W czasie duszenia kilka razy polać je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyć wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjąć na talerze, przykryć kapelusikami, przybrać marchewką. Sos z kawałkami zmiksować z resztą koperku, doprawić do smaku, polać kalarepki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 03.07.2012 07:48
apetyczne
Jolanta40 14.02.2011 00:30
pysznie wygląda
slomka86 08.10.2010 08:50
zdjęcie rewelacyjne, ciekawe czy tak samo smakuje? ;)
wiktor188 04.10.2010 07:35
hmmm chyba spróbuje ;)
Dorota76 05.08.2010 22:13
uwielbiam kalarepkę natomiast faszerowanej jeszcze nie jadłam warto będzie spróbować
Ewa104 05.08.2010 20:08
Pięknie, zdrowo i kolorowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak