Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z suszonymi grzybami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 0,5 kg
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść
lubczyk świeży 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
natka pietruszki 3 gałązki
rozmaryn 1 gałązka
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej z pestek winogron 3-4 łyżki
woda ok 2 szklanki
olej do smażenia

Porada

Polecam wszystkim lubiącym aromat suszonych grzybów i lubiących treściwe dania!

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Karkówkę płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dzielimy na plastry o grubości około 1 -1,5cm.
Krok 1 - Karkówka z suszonymi grzybami foto
2
Pokrojoną karkówkę przekładamy do miski lub garnka i dodajemy do niej przyprawy- sól, pieprz, paprykę, pokrojony lubczyki, rozmaryn, pietruszkę, liście laurowe. Następnie wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy do chłodu na około 5-6 godzin.
Krok 2 - Karkówka z suszonymi grzybami foto
3
Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą.
Krok 3 - Karkówka z suszonymi grzybami foto
4
Gotowe mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy do zrumienienia.
Krok 4 - Karkówka z suszonymi grzybami foto
5
Między czasie cebulę kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa. Smażymy całość około 5 minut
Krok 5 - Karkówka z suszonymi grzybami foto
6
Po tym czasie do karkówki dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Całość przykrywamy i dusimy do miękkości. Gotowe mięso powinno być miękkie, a sos powinien się zagęścić.
Krok 6 - Karkówka z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.01.2015 08:03
super danie :)
norweska20 19.08.2014 00:03
ten aromat grzybów ..pyszności
gusia1000 13.07.2014 00:18
Dobry obiad.
iziona 12.07.2014 19:04
Wspaniałe mięsko, ale bym teraz jadła :)
jasiek 12.07.2014 16:57
wspaniale się to komponuje
Beatris 12.07.2014 12:21
Pyszne mięsko:) U mnie dzisiaj też wieprzowinka z grzybkami, ale świeżymi:)
stan2401 12.07.2014 11:32
pyszne danie
Agnieszka-87-25 12.07.2014 08:27
mniam pychotka
halinah 12.07.2014 08:02
dobry obiad :)
Anna133 12.07.2014 07:51
uwielbiam takie dania
Lidzia 12.07.2014 06:23
Smaczniutka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak