Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet drobiowy zapiekany w puree ziemniaczanym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 50 dag
sos chili z cytryną 4 łyżki
sól do smaku 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
mąka pszenna 3 łyżki
olej do smażenia 1|2 szklanki
ziemniaki 1,3 kg
masło zimne 10 dag
śmietana 18 proc 150 ml
natka pietruszki 1|2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Filet drobiowy zapiekany w puree ziemniaczanym

Filety opłukać, osuszyć. Pokroić na cienkie kotlety. Posmarować z obu stron sosem chili z limonką i kolendrą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do smaku. Gorące ziemniaki utłuc. Dodać pokrojone w wiórka masło, śmietanę zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą, dodać siekane liście selera, wymieszać.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Wyłożyć połowę puree ziemniaczanego, położyć usmażony filet z kurczaka. Wyłożyć drugą część puree ziemniaczanego. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak