Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto lawendowe z cytrynowym syropem.

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto - suche składniki

mąka pszenna 200 g
cukier 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Ciasto - mokre składniki

jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 120 ml
olej 120 ml
skórka z cytryny 1 łyżka
lawenda 2 łyżki

Syrop

cukier 100 g
sok z cytryny 5 łyżek
lawenda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto lawendowe z cytrynowym syropem.

1. Suche składniki mieszamy w jednej misce.
2. Mokre składniki wrzucamy do drugiej miski.
3. Mokre składniki dokładnie miksujemy i dolewamy je do suchych składników.
4 Całość dokładnie mieszamy mikserem.
5. Przelewamy do keksówki i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
6. Dajemy ciastu nieco ostygnąć - w tym czasie przygotowujemy syrop: zagotowujemy cukier z sokiem cytrynowym i lawendą. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu ok. 1 minuty. Gotowym syropem polewamy ciasto.
7. Czekamy aż całość ostygnie i zajadamy ze smakiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 06.10.2015 09:07
musi być smaczne i pachnące
EmciaPichci 19.08.2014 19:06
bardzo interesujące połączenie smaków :)
Kejti 12.07.2014 01:44
Poproszę kawałek do kawki :-)
wwwiolka 10.07.2014 23:17
Bardzo ciekawy przepis.
Kolorowa 10.07.2014 20:19
Super, ja również z chęcią takie upiekę ;)
Christopher 10.07.2014 19:45
Muszę upiec takie ciasto.
Renata9 10.07.2014 16:09
uwielbiam zapach lawendy, a Twoje ciasto przepyszne
IZABELA29 10.07.2014 14:28
musi świetnie pachnieć i smakować
Grazyna0211 10.07.2014 13:33
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak