Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej luksusowej 1
szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1
jajko 2
szkl. kwaśnego mleka - może trochę więcej, ile zabierze ciasto ok.3/4
½ szkl. rodzynek 1/2
szczypta soli 1
łyżeczki proszku do pieczenia 2
cukier puder do oprószenia:
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami i rodzynkami

Mąki przesiać, ale otrąb z żytniej nie wyrzucać tylko dodać do ciasta. Dosypać sól i proszek do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem (nie całym od razu) i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, ew. dolać mleka aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do ciasta razem z rodzynkami, wymieszać. Porcje ciasta wielkości 1-2 łyżek kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.05.2011 16:00
ja robię ale bez rodzynek ,następnym razem będą z nimi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak