Przepis i sposób przygotowania na: Tadżin z kurczaka
- kurczak tadżin
- pieczony kurczak ze śliwkami
- pomysł na obiad
- pieczone udka z kurczaka
1. Udka po umyciu natrzyj solą i pieprzem. Usmaż na oliwie na patelni tak, aby były brązowe i chrupiące.
2. Ułóż je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlej bulionem w niewielkiej ilości. Przykryj i duś w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do czasu, aż mięso stanie się miękkie. Od czasu do czasu zbieraj do miseczki tworzący się sos.
3. Do rondelka włóż śliwki, dodaj miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu. Całość podlej niewielką ilością wody. Gotuj na małym ogniu 15 minut.
4. Gdy kurczak będzie miękki, dodaj do niego śliwki i zapiecz jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieni. Jeśli trzeba, uzupełnij wyparowany sos tym z miseczki.