Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1/2 główki
kalafior 1/2 sztuki
boczek wędzony 20 dag
cebula biała 2 sztuki
marchewki 3 sztuki
bulion drobiowy 3 szklanki
szczypior 1/2 pęczka
koperek 1/2 pęczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
Kucharek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
chili do smaku

Klopsiki

mięso mielone wieprzowe 70 dag
jajko 3 sztuki
kajzerka 3 sztuki
koper świeży 1 łyzka
przyprawa do gyrosa do smaku
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików

Kroki postępowania

1
Klopsiki: Łopatkę wieprzową myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem,kajzerkę moczymy w wodzie,dobrze odciskamy i dodajemy do masy,wbijamy jajka,dodajemy koperek doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w mące
Krok 1 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
2
i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
3
Kapustę i kalafiora myjemy kapustę szatkujemy dość grubo nożem,a kalafiora dzielimy na małe różyczki.Na patelni na której smażyliśmy klopsiki przesmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z posiekaną cebulą,dodajemy kapustę i kalafiora oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę,całość dusimy na patelni około 5 minut,po czym przekładamy do dużego garnka wlewamy bulion,dodajemy koncentrat i dusimy około 10 minut,
Krok 3 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto
4
pod koniec dodajemy pokrojoną zieleninę zabielamy śmietaną wrzucamy klopsiki,doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.Rozkładamy na talerze i podajemy gorące danie.
Krok 4 - Potrawka z młodej kapusty,kalafiora i klopsików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.07.2014 10:38
super obiad
2milutka 08.07.2014 09:07
iziona ale to niechcący..;)
iziona 08.07.2014 07:37
Dziewczyno ! już drugi dzień z rzędu rozbrajasz moją cierpliwość i powodujesz ucisk w brzuszku :)
Adamorek 07.07.2014 17:01
bardzo letnio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak