Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem morelowy o niskiej zawartości cukru

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: dżem morelowy o niskiej zawartości cukru

Morele umyć, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka. Zasypać szklanką cukru i wstawić na mały gaz. Mieszając zaczekać, aż zaczną puszczać sok. Potem mieszać tylko od czasu do czasu. Gotować, aż owoce zaczną się zupełnie rozpadać. Mi to zajęło około 60 minut, ale pewnie zależy jak miękkie i dojrzałe są owoce.
Można gotować dłużej, aż do pożądanej gęstości, w kolejny dzień.
Słoiki wyparzyć we wrzątku, nałożyć dżemu, dokładnie wytrzeć zamknięcie ręcznikiem papierowym i zakręcić.
Pasteryzować w 90 stopniach, małe słoiki 10 minut, większe 15-20 minut.
Po wyjęciu ułożyć zamknięciem w dół i poczekać aż wystygną.
Gotowe.

Wg mnie ten dżem i tak jest słodki, szklanka cukru dla mnie wystarcza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 03.09.2014 16:16
Mmmmmm......przepyszny ! : ))) Polecam ; )
Wacław 09.07.2014 12:20
pysznie i kolorowo :-)
Edith85 08.07.2014 17:57
jaki piękny kolor
Mniam 08.07.2014 11:40
Morelowy dżem jest świetny!
krystyna330 08.07.2014 11:23
ale fajne!!!
Jadwiga/Jaga85 07.07.2014 23:45
Pyszny musi być!
misia53 07.07.2014 22:35
pychota taki dzemik , szkoda ze mi uschło drzewko a na młode muszę poczekać
asiczekz 07.07.2014 21:11
fajnie wygląda :)
Adamorek 07.07.2014 17:01
bardzo zdrowy
adelajda 07.07.2014 16:57
Bardzo lubię taki domowy :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak