Przepis i sposób przygotowania na: migdałowe odwracane ciasto z morelami
Kroki postępowania
Morele umyć i przekroić na pół. Pestek nie wyrzucać. Połówki moreli ułożyć na dnie naczynia przekrojoną częścią w dół. Ilość użytych moreli zależy od ich wielkości.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Ciasto: masło utrzeć mikserem z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, wciąż ubijając oraz jądra pestek moreli - nadadzą im migdałowy smak. (Dorosły człowiek może bezpiecznie zjeść dziennie 15-17 jąder pestek moreli.)
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Pomału dodawać partiami mąkę do ciasta, miksując na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia składników.
Odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika.
Jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto jest pyszne, smacznego!
:)