Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowe odwracane ciasto z morelami

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
jaja 2 średnie
cukier 2 łyżki
masło 75 g
jogurt grecki 1/3 szklanki
sól 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

ponadto

morele 6-8 sztuk
woda 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowe odwracane ciasto z morelami

Kroki postępowania

1
Do upieczenia tego ciasta najlepiej nadaje się okrągła pokrywka od naczynia żaroodpornego.
Morele umyć i przekroić na pół. Pestek nie wyrzucać. Połówki moreli ułożyć na dnie naczynia przekrojoną częścią w dół. Ilość użytych moreli zależy od ich wielkości.
Krok 1 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
2
Syrop: do rondelka wlać wodę i cukier, wstawić na duży gaz. Gotować, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje nabierając ocienia bursztynowego.
Krok 2 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
3
Syropem polać morele, lejąc go równo wszędzie. Syrop szybko zastyga.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Krok 3 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
4
Pestki moreli rozłupać narzędziem do orzechów, wyjąć jądra i bardzo drobno pokroić.

Ciasto: masło utrzeć mikserem z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, wciąż ubijając oraz jądra pestek moreli - nadadzą im migdałowy smak. (Dorosły człowiek może bezpiecznie zjeść dziennie 15-17 jąder pestek moreli.)
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Pomału dodawać partiami mąkę do ciasta, miksując na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia składników.
Krok 4 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
5
Ciasto rozprowadzić na morelach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 5 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
6
Piec 30-40 minut do zrumienienia, nie przejmować się jak popęka czy zrobi się czubek, bo ciasto opadnie i to będzie niewidoczny spód ciasta.
Odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika.
Krok 6 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
7
Brzegi oddzielić nożem od ścianki. Na górę ułożyć talerz o płaskiej powierzchni i odwrócić ciasto do góry nogami. Zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego. Powinno ładnie odejść.
Jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto jest pyszne, smacznego!
:)
Krok 7 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.07.2014 17:39
Świetne ciacho:)
Ola1young 10.07.2014 15:44
wystrzałowe ciacho :-)
Izabela77 08.07.2014 16:20
wspaniałe ciasto i na pewno pyszne;)
Anna169Hosz 08.07.2014 08:23
Jestem wielką fanką odwracanych ciast.
Bernadeta1 07.07.2014 23:04
super ciasto
kasienka23 07.07.2014 21:19
smaczne ciasto!
Jusiaa 07.07.2014 18:33
Wygląda bardzo ciekawie :)
halina17 07.07.2014 17:42
Smacznie wygląda ciasto.
Adamorek 07.07.2014 17:01
wygląda bosko
mirosława4 07.07.2014 16:20
poproszę kawałek , lubię takie ciasta :)
IZABELA29 07.07.2014 16:17
podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak