Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z brukselką i lanymi kluskami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
por 1 szt
natka pietruszki
brukselka 8 szt
kapusta biała 1 liść
cebula biała 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
jajko 2-3 szt
mąka pszenna 5-7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z brukselką i lanymi kluskami

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy liść laurowy ziele angielskie i sól i gotujemy 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy je w plasterki(marchew, pietruszkę i porę) pozostałe w całości, dodajemy do rosołu wraz z natka pietruszki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Krok 1 - Rosół z brukselką i lanymi kluskami  foto
2
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól i mieszamy,
Krok 2 - Rosół z brukselką i lanymi kluskami  foto
3
Całość mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
Krok 3 - Rosół z brukselką i lanymi kluskami  foto
4
W garnku zagotowujemy około 1,5l wody, kiedy zacznie wrzeć przez widelce wlewamy ciasto na lane kluseczki.
Krok 4 - Rosół z brukselką i lanymi kluskami  foto
5
Odcedzamy. Do miseczek nakładamy kluski, zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
Krok 5 - Rosół z brukselką i lanymi kluskami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 07.07.2014 09:48
Polecam jest pyszny
Czyki 07.07.2014 09:01
Bardzo smacznie muszę koniecznie spróbować taki rosołek :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak