Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z wkładką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 kg typ 450
margaryna w kostce 400 g
jajko 5
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szk

Farsz

schab 250 g gotowany
boczek 300 g pieczony
cebula 1 duża
Sól czosnkowa jodowana Prymat
chili Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKOWO

jajko 1
chili Prymat
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z wkładką

Kroki postępowania

1
Ciasto : Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i wymieszać aż drożdże będą płynne. Wlać mleko, dodać mąkę, wbić jajka a potem dodać przyprawy i zetrzeć do miski margarynę na grubych oczkach.
Krok 1 - Bułki z wkładką foto
2
Ciasto wyrobić i odstawić.
Krok 2 - Bułki z wkładką foto
3
Farsz : Boczek i schab oraz cebulę pokroić w kostkę. Wok lub patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony boczek i schab i podsmażyć. Dodać cebulę i przyprawy i smażyć aż cebula lekko zmięknie. Farsz przestudzić.
Krok 3 - Bułki z wkładką foto
4
Wykonanie bułeczek : Ciasto ponownie wyrobić, podzielić je na dwie części i w miarę potrzeby oprószając mąką wałkować na podłużne placki nie za cienkie. Wzdłuż przez środek ciasta wyłożyć połowę farszu
Krok 4 - Bułki z wkładką foto
5
i założyć na farsz najpierw jeden bok ciasta i na ten nałożyć drugi.
Krok 5 - Bułki z wkładką foto
6
Lekko spłaszczyć baton i obrócić łączeniem do dołu. Baton ciąć na kawałki ( z jednego batona wyszło mi 8 kawałków )
Krok 6 - Bułki z wkładką foto
7
i układać na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem,
Krok 7 - Bułki z wkładką foto
8
zetrzeć na nie ser na drobnych oczkach i posypać chili. Tak samo postępować z drugą ciasta i farszu. Bułeczki zostawić do podrośnięcia
Krok 8 - Bułki z wkładką foto
9
a potem piec je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Podawać na gorąco najlepiej z czerwonym barszczykiem.
Krok 9 - Bułki z wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 06.07.2014 22:57
Bardzo fajny przepis!
Konczi 06.07.2014 19:35
smacznie :) poproszę jedną bułeczkę :D
Wiktoria29 06.07.2014 19:15
fajny pomysł
jasiek 06.07.2014 18:41
dobry taki wkład

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak