Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka na pierzynce z pieczarek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Wątróbka na pierzynce z pieczarek

wątróbka drobiowa 1 kg
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
mąka tortowa 200 gram
olej do smażenia 100 ml

Dodatkowo

ryż basmati 2 woreczki
pieczarki 300 gram
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
marchew 2 szt
białe wino 150 ml
ocet winny 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
masło klarowane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka na pierzynce z pieczarek

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu .
Krok 1 - Wątróbka na pierzynce z pieczarek foto
2
Wątróbkę myjemy..
Krok 2 - Wątróbka na pierzynce z pieczarek foto
3
Obtaczamy wątróbkę w mące smażymy na oleju.

Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę bo wątróbka drobiowa szybko się robi
Krok 3 - Wątróbka na pierzynce z pieczarek foto
4
Paprykę jedną i drugą kroimy w wąskie paseczki , to samo robimy z marchewkami.

Wkładamy do garnuszka i dusimy , smażymy na maśle klarowanym.

Kiedy nam się poddusi podlewamy winem, octem winnym .

Nie ma co się martwić wyparuje nam i powstanie słodkawo - Ostrawy sosik .
Gotujemy ryż 2 woreczki starczy dla 4 osób.

Podajemy wątróbkę na pierzynce z pieczarek do tego warzywa słodko ostre i ryż.

Obiad gotowy pycha.
Krok 4 - Wątróbka na pierzynce z pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.07.2014 09:41
danie jakie bardzo lubię
Anna133 06.07.2014 07:24
nie robiłam jeszcze wątróbki z pieczarkami super połączenie
Zdzisław 06.07.2014 00:37
dla mnie smaczne danie podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak