Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

jajko 20 sztuk

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
pieczarki 200 gram
masło 1 łyżka

Dodatkowo

szczypiorek 1/2 peczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 09.07.2014 09:13
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak