Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziki w słoiczku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie

płaty śledziowe
sól
mąka krupczatka
cebula
olej do smażenia

zalewa

ocet 10 % 2 szklanki
woda 1 szklanka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziki w słoiczku

Śledzie myjemy, solimy i obtaczamy w mące krupczatce. Smażymy śledzie na złoty kolor. Po usmażeniu rybki, na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w talarki. Przekładamy śledzie i cebulę do słoiczka.
Robimy zalewę: ocet i wodę z zielem, listkiem, pieprzem. Kiedy zalewa się zagotuje zalewamy gorącą śledzie. Zamykamy słoiczek i odwracamy go do góry dnem do wystygnięcia. Tak przyrządzone śledzie mogą postać jakiś czas w piwnicy lub lodówce, a kiedy przyjdą goście mamy gotową zagryzkę :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 05.07.2014 15:29
smaczne takie śledzie do zakąski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak