Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 5 szt
majeranek 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 kulki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z kurczaka

Kroki postępowania

1
Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki.
Krok 1 - Domowa wędlina z kurczaka foto
2
Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a nastepnie wymieszać z mięsem.
Krok 2 - Domowa wędlina z kurczaka foto
3
Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy.
Krok 3 - Domowa wędlina z kurczaka foto
4
Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Domowa wędlina z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 07.07.2014 18:19
Smacznie i zdrowo!
adelajda 05.07.2014 19:09
Wiesz co jesz :))
Kolorowa 04.07.2014 20:02
domowe wędliny są najlepsze ;)
kuklik 04.07.2014 19:34
domowe smakowite co nie co
Gracer 04.07.2014 19:21
smaczny taki słoik pełen wędlinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak