Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
kwaśna śmietana 200 ml
żółtko jajek 5
sól
spirytus 1 łyżka
olej rzepakowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, spirytus. Zagnieść ciasto a następnie uformować w kulę i odłożyć na około 30min w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek. Wyciąć paski przez środek których naciąć otwór i przewlec część ciasta. Smażyć w gorącym tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku oraz oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak