Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z piekarnika z serem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1/2 główki
królik 1/2 tuszki
ryż 1,5 szklanki
cebula biała 1 sztuka
olej 2-3 łyżki
jajko 2 sztuki
kasza manna 1/2 szklanki
parmezan starty 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek SMAK LATA 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Sos

pomidory 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 szklanki
czosnek 2 ząbki
cukier szczypta
olej 3 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z piekarnika z serem

Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia. Tuszkę z królika gotujemy aż będzie miękki,obieramy od kości zimne mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,blanszujemy chwilę w osolonym wrzątku odcedzamy wyciskamy z wody. Kapustę przekładamy do dużej michy dodajemy mielone mięso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy czubricę ,starty parmezan kucharek i wyrabiamy ręką. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 50 minut.

Sos: Pokrojone w kostkę pomidory wkładamy do rondelka wlewamy olej ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek przykrywamy i chwilę smażymy,wlewamy bulion dodajemy koncentrat,gotujemy około 20 minut aż sos zacznie gęstnieć doprawiamy do smaku,ziołami zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną niewielką ilością zimnej wody,chwilę gotujemy zestawiamy z ognia,zaciągamy śmietaną.Całość można zmiksować blenderem-otrzymamy aksamitny sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.01.2017 15:39
ciekawy pomysł
ben-ka 23.11.2015 08:24
Podoba mi się pomysł.
Anna133 04.07.2014 13:44
tak smacznie wygląda że aż chyba dziś zrobię ;)
dodi 04.07.2014 09:42
super apetyczne
Mira85 04.07.2014 09:05
świetny sposób
Agnieszka-87-25 04.07.2014 08:21
mniam już mi smakuje
Edith85 04.07.2014 08:21
wygląda bardzo smacznie, a mniej pracy niż przy zwykłych gołabkach
Pietruszka 04.07.2014 08:09
jadłam coś podobnego było pyszne
Czyki 04.07.2014 07:57
Super pomysł :)wygladają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak