Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 3 dkg
mleko 0,5 szklanki
olej 1 łyżka
jajko 1
sól 1 łyzeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 szklanki
siemię lniane 3 łyzki

Farsz

przecier pomidorowy 3 łyżki
czosnek ząbki 3
olej 4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
pieczarki 30 dkg
ser żółty 30 dkg
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
chilli

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ciasto przygotowuję w misce tupperware. Mleko podgrzać z łyżką oleju. Drożdże rozpuścić z cukrem i solą. Wbić jajko i wlać letnie mleko. Wymieszać. Dodać mąkę – w razie potrzeby dodać więcej, tak, aby ciasto dobrze się wyrobiło. Wymieszać. Zamknąć miskę i wyrobić okrężnymi ruchami. Odstawić do miski z wodą lub na grzejnik.
Krok 1 - Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami foto
2
Cebulę obrać i pokroić drobno. Zeszklić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić pieprzem i chilli. Usmażyć.
Krok 2 - Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami foto
3
Se pociąć na małe kawałki lub zetrzeć.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przecier wymieszać z olejem i dodać czosnek.
Krok 3 - Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami foto
4
Gdy miska z ciastem się otworzy rozwałkować i pociąć na kwadraty (mi wyszło 6). Każdy posmarować sosem czosnkowym, rozłożyć pieczarki i ser. Złożyć rogi do środka i ścisnąć, aby się skleiło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
Krok 4 - Drożdżowe koperty z serem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 03.07.2014 11:49
bardzo to smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak