Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa Pavlova

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 6 sztuk
cukier puder 350 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Krem

śmietana 30% 330 ml
serek mascarpone 125 g
cukier puder 6 łyżeczek
fix do śmietany 1 opakowanie

Dodatkowo

banan 1 sztuka
maliny świeże 1 garść
jagody 100 g
truskawki 5-6 sztuk
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa Pavlova

Beza

1. Dużą blaszkę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22cm.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC.

3. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo (powoli, łyżka po łyżce) dodajemy cukier, ciągle miksując, do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

4. Masę wykładamy na przygotowany na papierze okręg. Boki wykładamy wyżej, a powierzchnię wygładzamy.

5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140oC i pieczemy ok. 90 minut. Gotowa beza powinna by zarumieniona oraz sucha i chrupka w dotyku. Może lekko popękać.

6. Gdy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy beze do wystygnięcia na kilka godzin lub cała noc ( ja zostawiłam ją od nocy do popołudnia następnego dnia).

Krem

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając fix do śmietany wymieszany z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy serek mascarpone.

Dodatki

Truskawki oraz banana kroimy w plasterki. Dodatkowo banana polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Pavlova

1. Na upieczona i odpowiednio wystudzona bezę układamy plasterki banana oraz wykładamy krem. Na kremie układamy przygotowane dodatki według własnej fantazji :)

2. Gotową Pavlove schładzamy przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.07.2014 09:34
z chęcią bym sie poczęstowała
bietka 04.07.2014 06:24
wygląda cudnie :)
Niki22 03.07.2014 23:24
jakie łakocie :)
poczujsmaki 03.07.2014 23:03
dziękuję bardzo :) zgafza się jest to deser który znika w mgnieniu oka, a dodatkowo daje niezłego "kopa" cukrowego i od razu pojawiają się uśmiechy na twarzy :)
Maria 70 03.07.2014 15:36
Boska....,lubię w każdym wydaniu.
krystyna330 03.07.2014 14:54
ciekawy i na pewno smaczny deserek
aisoglam 03.07.2014 14:29
Beza prezentuje się niezwykle apetycznie!
Beatris 03.07.2014 14:25
Od dawna kusi mnie ten deser... pycha:)
Czyki 03.07.2014 14:25
Wspaniale Ci się udała :)
misia53 03.07.2014 14:08
Ależ pyszności...
Agata3 03.07.2014 13:26
ale pyszności mniam mniam :)
PaniMISIOWA 03.07.2014 13:22
taki tort to moje marzenie!
Adamorek 03.07.2014 12:01
uwielbiam takie dania
Wiesława1 03.07.2014 10:50
ależ nabrałam ochoty
pajbek 03.07.2014 10:33
Pyszne to :-)
wwwiolka 03.07.2014 10:29
Przepięknie wygląda.
IwonaDD 03.07.2014 09:58
piękna i pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak