Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie grzybowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 duże ziemniaki ,6 kapeluszy suszonych grzybów,15 dag mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
bulion drobiowy 1 kostka
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie grzybowym :

Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju .Dodać do mięsa .Wymieszać . Doprawić solą i mielonym pieprzem. Napełnić farszem ziemniaki .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów + woda ( ok. 2 szklanek razem ) .Włożyć rozdrobnioną Bulionetkę . Gotować na małym gazie ok. 40 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Doprawić sos do smaku .Podawać z sosem wylanym bezpośrednio przy ziemniakach lub podanym osobno , posypując zieloną pietruszką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 20.02.2012 08:21
smaczne
Magdalena80 29.06.2011 23:15
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak