Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
cukier 200 g
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 3 szt
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
jabłka prażone 1,3 kg
przyprawa do szarlotki 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto.
Krok 1 - Szarlotka na kruchym cieście foto
2
Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Ciasto na blasze nakłuć widelcem.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym cieście foto
3
Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym cieście foto
4
Wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Krok 4 - Szarlotka na kruchym cieście foto
5
Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.
Krok 5 - Szarlotka na kruchym cieście foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.10.2015 19:21
idealna :)
Margo1 05.07.2014 17:49
moja ulubiona
kate.500 05.07.2014 11:20
apetyczne ciacho
Katarzyna59 03.07.2014 19:52
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak