Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowa pizza na ciemnym spodzie
Blaszkę podsypujemy mąką i układamy na niej rozwałkowane ciasto.
Przygotowujemy bazę pomidorową: Koncentrat pomidorowy mieszamy z kilkoma ząbkami czosnku oraz bazylią i oregano – rozprowadzamy na powierzchni ciasta. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością bazy pomidorowej, ponieważ może ona zdominować smak pizzy.
Wszystkie składniki na pizze kroimy wedle upodobań i układamy na bazie pomidorowej: szynka ( lub inny mięsny składnik ), pieczarki, cebula, papryka, kukurydza, suszone pomidory oraz mozzarella. Posypujemy bazylią i oregano.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250oC i pieczemy ok 10 min – w zależności od użytej temperatury.
Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, bazylią, opcjonalnie majonezem oraz doprawiamy.