Łaciaty sernik

Łaciaty sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 kilogram
  • żółtka

    8 sztuka
  • masło

    23 dag
  • cukier waniliowy

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cukier puder

    20 dag
  • kakao

    3 łyżka
  • śmietana kwaśna

    4 łyżka

Masa

  • twaróg

    1,1 kilogram
  • białka

    8 sztuka
  • cukier puder

    20 dag
  • śmietana 12%

    250 ml
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

Dodatkowo

  • cukier puder

  • bułka tarta

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, mieszamy.

Dorzucamy schłodzone masło, pokrojone w drobniejsze kawałki, i kroimy nożem lub siekaczem do ciasta.

Dodajemy żółtka oraz śmietanę i energicznie zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 równe części- do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy składniki. Drugą część ciasta zostawiamy czystą, a trzecią dzielimy na pół i do jednego kawałka dodajemy resztę kakao. Każdy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.



Przygotowanie masy serowej:

Ser mielimy tylko jeden raz maszynką na drobnych oczkach.

Ucierając mikserem (lub najlepiej w robocie wielofunkcyjnym przy pomocy haka), dodajemy kolejno śmietanę, cukier, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.



Formę o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką krupczatką.

Dno wylepiamy 1 większą porcją białego ciasta. Wylewamy połowę masy serowej, na którą układamy większą porcję ciemnego ciasta.

Wlewamy resztę sera. Na górze układamy łatki z białego i ciemnego ciasta.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

31.08.2016 09:56
Wygląda cudownie:)

erym

18.09.2014 13:31
cudnie podane, super!

Futka

11.09.2014 22:14
Niebo dla podniebienia :)

Kejti

01.09.2014 16:06
Pięknie się prezentuje,mniam :-)

adelajda

04.08.2014 16:36
ładny talerz

gacopierz23

20.07.2014 10:56
ładna łaciatka

Klausia

12.07.2014 23:02
podoba mi się :)

Jagódka77

07.07.2014 17:11
pomysł bardzo ciekawy, sernik prezentuje się rewelacyjnie

Dorian

02.07.2014 21:34
pysznie wyglada

Mniam

30.06.2014 23:01
Wspaniale wygląda taki serniczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat