Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy jabłecznik na maślance

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 10 dag
mąki pszennej 60 dag
maślanki naturalnej 300 ml
śmietany 30% 100 ml
dużych kwaśnych jabłek 3 szt.
jajek 6 szt.
soli szczypta
cukru kryształu 10 dag
cukru pudru 5 dag
cytryny 1 szt.
Cynamon mielony Prymat do smaku
drożdży instant 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy jabłecznik na maślance

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie po środku. Dodać maślankę wymieszaną z drożdżami instant, 4 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Połączyć wszystkie składniki, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na gładka masę. Oprószyć mąką, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Brytfannę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do brytfanki i posypać połową cukru kryształu. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Na wierzchu posmarować śmietaną ubitą z jajkami. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC na około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.06.2012 19:08
super
Misiek1 08.05.2011 18:20
pyszniutki!
kasiurek 20.10.2010 08:53
fajne ciacho mniam
aguus 11.08.2010 11:08
Jabłka... Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak