Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleczko kokosowe

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • masło

  • cukier do mleczka

    6 łyżek
  • rum

    3 kieliszki
  • bita śmietana

  • wiórki kokosowe

  • cukier

    250 g
  • mąka

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • jajka

    5 szt
  • różyczki do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
ubić pianę z białek, dodając 2 łyżki cukru, dodać żółtka, utarte z resztą cukru, mąki, cukier waniliowy i wymieszać. 2 tortownice o średnicy 24 cm i 26 cm, wysmarować masłem, przelać ciasto i piec 40 minut w 180 stop.

Blaty przekroić w poprzek. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną.

Na dużych blatach ułożyć małe. Tort posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi, białymi.
Ozdobić kolorowymi różyczkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelusia111

09.12.2011 21:43
Pani torcik jest cudowny:)

Gosia311

06.11.2011 13:16
pychotka

SyMiki

17.08.2011 21:23
super torcik

hastalavista

14.09.2010 23:29
bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat