Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z pomidorami i szynką zapiekana pod beszamelem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselki 60 dag
pomidorów malinowych 30 dag
szynki podwędzanej 30 dag
cebuli 1 szt.
masła 10 dag
mąki pszennej 5 dag
śmietany 18% 250 ml
sól, czarny pieprz, sok z cytryny do smaku
mleko 100 ml
jajek 2 szt.
mozzarelli 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z pomidorami i szynką zapiekana pod beszamelem

Przygotować sos beszamelowy: 5 dag masła stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszać z żółtkami, śmietaną i serem startym na dużych oczkach (nie gotować).

Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory obrane ze skóry oraz szynkę pokroić w dość grubą kostkę i wymieszać z brukselką. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Wyłożyć warzywa z szynką i zalać przygotowanym sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC i zapiekać około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 09.11.2011 15:44
pycha
stokrotka 25.05.2011 08:34
mniam
Kate131 09.04.2011 08:26
fajny przepis
Gosia40 12.08.2010 14:49
Super przepis. Chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak