Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z cukinią

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 45 dag
cukinia 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula biała 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
bulion 1 litr
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło 2-3 łyżki
serek topiony 50 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Kucharek SMAK LATA do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
szczypior do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z cukinią

Kroki postępowania

1
Ziemniaki skrobiemy myjemy razem z cukinią i porem,kroimy por w krążki cukinię w cienkie plastry a ziemniaki i cebulę w grubą kostkę.
Krok 1 - Kartoflanka z cukinią foto
2
W garnku rozgrzewamy masło,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ziemniaki z porem i cebulą ,szklimy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając,
Krok 2 - Kartoflanka z cukinią foto
3
zalewamy bulionem gotujemy około 10 minut dodajemy cukinię oraz serek topiony,doprawiamy do smaku solą ewentualnie kucharkiem pieprzem,gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie kilka plastrów cukinii wyciągamy do dekoracji z zupy a resztę lekko miksujemy blenderem ale nie na krem,tak aby były jeszcze kawałki ziemniaków w zupie zabielamy śmietaną zestawiamy z ognia.Rozlewamy na talerze dekorujemy cukinią i posiekanym szczypiorem.Podajemy gorącą.
Krok 3 - Kartoflanka z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 28.06.2014 12:14
Smakowita.
Edith85 28.06.2014 11:03
bardzo lubię takie zupki
Renata9 28.06.2014 10:54
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak