Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany pomidorami i serem feta

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 1 szt
pomidor 3 szt
ser feta 10 dag
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
oliwa 1 łyżeczka
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat

Dekoracja

jogurt naturalny 2 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany pomidorami i serem feta

Bakłażana umyć i przekroić na połowę. Wydrążyć środki bakłażana a miąższ pokroić w drobne kawałki.
Pomidory spażyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę a czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
W rondlu udusić pokrojone pomidory z dodatkiem czosnku oraz pokrojonymi resztkami bakłażana. Następnie dodać ser feta, oliwę i zieloną pitruszkę. Doprawić farsz oregano i pieprzem ( w razie konieczności można posolić, ale ser jest słony, więc ostrożnie).
Środki bakłażana napełnić przygotowanym farszem.
Piekarnik rozgrzać do 180*. Bakłażana ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć aluminiową folią i piec w piekarniku ok 40 min.
Po upieczeniu mozna polać odrobiną naturalnego jogurtu i posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika B 22.07.2022 12:57
Szybko i pysznie!, Baklazana nie soliłam, po przygotowaniu nie wyczulam zadnej goryczki, mąż tak samo. Przekrojone, wydrazone polowki polozylam na blaszkę polaną oliwą, po nalozeniu farszu wszystko polalam oliwą, posypalam pieprzem. Polecam, świetny przepis!
Midori 12.05.2018 15:37
Jeśli komuś wyszło bez usunięcia goryczki z bakłażana poprzez jego posolenie - to serdecznie gratuluję. "Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki."~smaker.pl
Christopher 27.06.2014 18:17
Dobry bakłażan.Dzisiaj też jedliśmy obiad z bakłażanem.
Mniam 27.06.2014 09:35
A ja wczoraj robiłam bakłażana na obiad :)
Pyszota 27.06.2014 08:38
świetny przepis
Iwusia 26.06.2014 22:53
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak