Chleb tygrysi w cętki

Chleb tygrysi w cętki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • mąka pszenna

    90 g
  • woda

    55 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1/4 łyżeczki

Na chleb

  • zaczyn chlebowy

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    100 g
  • mleko ciepłe

    230 g
  • cukier

    0,5 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2 łyżeczki

Polewa na skorupkę

  • drożdże suche

    7 g
  • woda ciepła

    100 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • mąka ryżowa

    130 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb tygrysi w cętki
Zaczyn:W misie z miksera drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut do poruszania się drożdży. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać olej rzepakowy,sól,cukier,ciepłe mleko z wodą oraz mąkę i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i znowu odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb tygrysi w cętki
Po drugim wyrastaniu z ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut.
Krok 3 - Chleb tygrysi w cętki
W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odłożyć.
Krok 4 - Chleb tygrysi w cętki
Gdy chleb podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut.
Krok 5 - Chleb tygrysi w cętki
Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący.
alaaa
Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

NiePieprz.pl

25.08.2016 08:38
Długo zabieram się za zrobienie tego chleba... :)

IZABELA29

04.03.2016 16:25
ciekawe jak same robią się cętki ?

Ada-Gaba

16.02.2016 19:37
fajny przepis

Jastinka

27.08.2015 13:46
świetny przepis

ben-ka

29.06.2015 08:49
Ależ bym zjadła.....................

soovka

04.01.2015 18:45
Palce lizać!

Grazyna0211

26.06.2014 15:01
apetyczny chlebek

wyattearp

26.06.2014 08:31
ale fajnie wygląda

Ania84

26.06.2014 08:22
cudny :) już czuję smak świeżego chlebka mmmmmm......

iziona

26.06.2014 07:53
Od jakiegoś czasu chodzi za mną ten chlebek, ale jakoś zawsze jest coś innego :) , ale chlebek piękny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat