Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowo- brzoskwiniowy puch

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
olej 3 łyżki
ocet 1 łyżka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka

Biszkopt jasny

jaja 8 szt
cukier 8 łyzek
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżki
olej 2 łyżki

Masa

kajmak 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/3 szkl
bita śmietana 2 szt

Dodatkowo

galaretka kiwi 2 szt
galaretka pomarańczowa 2 szt
winogrona zielone 1 kiść
brzoskwinie 4 szt
herbatniki 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowo- brzoskwiniowy puch

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.
Biszkopt jasny:
Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny przekrawamy na pół, albo pieczemy osobno 2 placki po 4 jajkach.

Krok 1 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
2
Winogrono myjemy i kroimy w kawałeczki, wyciągamy pestki.

Krok 2 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
3
Do chłodnych galaretek wykonanych tak jak wskazane na opakowaniu dodajemy winogrono.
Krok 3 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
4
Galaretki pomarańczowe wykonujemy jak na opakowaniu napisane. Studzimy i dodajemy do nich obrane i pokrojone na cząstki brzoskwinie.
Krok 4 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
5
Masę krówkową miksujemy.
Krok 5 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
6
Dodajemy do niej gorącą żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl wody. Miksujemy.
Krok 6 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
7
Masa:
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 7 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto
8
Dodajemy porcjami do krówki ubitą śmietanę. Masę można robić z połowy składników, jest również wystarczająca wtedy jej ilość.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny- tężejąca galaretką z winogronem- biszkopt ciemny- tężejąca galaretka z brzoskwiniami- biszkopt jasny- masa- połamane herbatniki
Krok 8 - Winogronowo- brzoskwiniowy puch foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 12.03.2017 15:10
bardzo smaczne
Klausia 30.10.2016 22:14
Podoba mi się.
Aga-25 17.12.2014 15:43
wspaniałe smaki
ppaulina 30.10.2014 22:12
Wygląda Pysznie
ben-ka 14.09.2014 09:19
Ileż tu smaków,a jak dużo kolorów:)
Wafelek2601 05.09.2014 20:43
aż ślinka cieknie
elaa 30.07.2014 15:41
piękne jet to ciasto
erym 12.07.2014 12:49
bardzo lubie warstowe ciasta jak mieszaja sie rozne smaki!
Ewelina1991 05.07.2014 08:54
wygląda cudownie!!
Małgorzata9 25.06.2014 21:33
smakowity puch
Kuchenka 25.06.2014 15:45
rewelacyjne :)
Bernadeta1 25.06.2014 15:40
bardzo ciekawe i pyszne ciasto
bietka 25.06.2014 15:21
wygląda rewelacyjnie :)
Wacław 25.06.2014 10:41
bardzo apetyczne !!!
Zdzisław 25.06.2014 09:58
smaczne ciasto
Janina 25.06.2014 09:02
Świetne ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak