Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z czarną porzeczką

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka tortowa 10 łyżek
cukier 7 łyżek
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 10 g
mleko 2% 1 szklanka
masło 100 g
sól szczypta
porzeczki czarne 25 dag
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z czarną porzeczką

Porzeczki delikatnie opłukać osuszyć na ręczniku papierowym. Masło stopić,jajka utrzeć z cukrami na puszysto szczyptę posolić dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko oraz zimne masło zmiksować,ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe,dodać osuszone porzeczki i łyżką delikatnie wymieszać. Wylać do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm -ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam-metalową wysmarować łyżką masła,wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 25-30 minut.Oprószyć grubo pudrem kroić jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agawit 28.06.2014 14:18
Bardzo fajny przepis:)
Christopher 25.06.2014 17:58
Lubię piec clafoutis,szybkie i smaczne.
wyattearp 25.06.2014 12:49
o fajne muszę spróbować
Mniam 25.06.2014 10:24
Ależ to cudnie wygląda. Ech, zjadłabym :)
Adam/ZUB3R 25.06.2014 09:44
wygląda smacznie
Wiktoria29 25.06.2014 09:07
z chęcią bym spróbowała bo jeszcze takiego nie jadłam
Magula 25.06.2014 08:38
wygląda pieknie
Agnieszka-87-25 25.06.2014 07:56
super pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak