Małe gołąbki w liściach botwiny

Małe gołąbki w liściach botwiny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwina liście

    1 pęczek
  • szynka wieprzowa

    25 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypior

    1 mały pęczek
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Mięso z szynki wieprzowej mielimy.
Krok 2 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Krok 3 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Do mielonego mięsa wrzucamy posiekany czosnek, posiekany szczypior, majeranek, pieprz oraz sól i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 4 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Przygotowujemy liście botwiny: listki botwiny myjemy i delikatnie miażdżymy ręką unerwienie liścia dzięki czemu staną się bardziej elastyczne.
Krok 5 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Umieszczamy porcję mięsa na liściu i zawijamy.
Krok 6 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Gdy zawiniemy już wszystkie "gołąbki" umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem i przykrywamy.
Krok 7 - Małe gołąbki w liściach botwiny
Smażymy z każdej strony. Gdy będą już usmażone są gotowe do podania. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

29.10.2015 11:28
To chyba takie mini mini bo liście buraka zazwyczaj do dużych nie należą.

ttrytka

08.10.2015 16:32
smkowity obiadek

adelajda

05.08.2014 19:26
Smaczne muszą być :)))

Jagódka77

19.07.2014 20:50
rewelacyjny pomysł na super danie

mysza75

02.07.2014 10:12
jakie pyszne gołąbki mniam

Barbara777

27.06.2014 11:58
ciekawy przepis:)

Beata23

25.06.2014 10:35
ciekawy pomysł

Kejti

25.06.2014 09:01
Pomysłowe i na pewno pyszne :-)

Triss

24.06.2014 17:06
takich jeszcze nie robiłam. ;)

marcia7

24.06.2014 15:22
ciekawe zamiast kapusty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat