Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki - placki z Bieszczad

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
Soda oczyszczona Prymat 2-3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
kwaśne mleko 500-700 ml

Porada

Podajemy np. z masłem czosnkowym :)

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki - placki z Bieszczad

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól
Krok 1 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
2
Dodajemy sodę i mieszamy.
Krok 2 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
3
Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta.
Krok 3 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
4
Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm.
Krok 4 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
5
Z ciasta kroimy np. prostokąty.
Krok 5 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
6
Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Krok 6 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto
7
Przewracamy kiedy ładnie podrosną i zarumienią się.
Krok 7 - Proziaki - placki z Bieszczad  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 25.06.2014 16:27
jeszcze nie miałam okazji spróbować
Lidzia 24.06.2014 06:03
Bardzo smaczne.
Konczi 23.06.2014 21:04
To również moje ulubione .. smak mojego dzieciństwa :D
wwwiolka 23.06.2014 20:53
Bardzo fajny przepis.
Janina 23.06.2014 20:14
Ulubione mojego męża;)
iziona 23.06.2014 19:34
Uwielbiam je, moja babcia takie zawsze robiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak