Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 600 g
mąka żytnia 200 g
mąka pszenna 200 g
drożdże 40 g
cukier kryształ 1 łyżka
sól 3 łyżeczki
woda ciepła 900-1000 ml
siemię lniane 150 g
słonecznik łuskany 150 g
pestki dyni 150 g
sezam 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :)

Kroki postępowania

1
Do dużej miski skruszyć drożdże, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto
2
Następnie wsypać wszystkie rodzaje mąk i sól. Wymieszać.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto
3
Dodać wymieszane ze sobą ziarna i wlać wodę.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto
4
Wyrobić łyżką drewnianą ciasto.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto
5
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać np. otrębami pszennymi, przełożyć od razu do nich ciasto, wyrównać powierzchnię i można posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto
6
Piec w temp. 220 stopni przez ok.30 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 23, czyli mieszany chlebek wieloziarnisty :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olaiamelka 23.07.2014 16:09
W najblizszym czasie napewno wyprobuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak