Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa pychotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
masło 15 dag
jaja 4 szt.
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
płatki migdałowe 5 dag
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa pychotka

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wylać delikatnie do formy, posypać płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia .
Krok 1 - Drożdżowa pychotka foto
2
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną konfiturą.
Krok 2 - Drożdżowa pychotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 23.06.2014 15:10
Pyszne ciacho do kawus

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak