Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Modre gołąbki Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 sztuka
ocet 10 % 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
mięso mielone wołowe 600 g
cebula biała 1 sztuka
czosnek 6 ząbków
jajko 1 sztuka
sól do smaku
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Modre gołąbki Eli

Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać ocet,łyżkę oleju,sól i włożyć kapustę.Zdejmować poszczególne liście(olej to ułatwi)kapusty(8 sztuk).Resztę kapusty ugotować do innego obiadu.Do mięsa dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,namoczoną i odciśniętą bułkę,przyprawę,sól,pieprz i dobrze wymieszać.Mięso rozłożyć na liście kapusty,zwinąć gołąbki,obwiązać nicią lub spiąć klamrami do rolad.Na głebokiej patelni rozgrzać olej,włożyć gołąbki,chwilkę obsmażyć,dodać kostkę mięsną,podlać wodą,wlać wino i dusić około godziny na małym ogniu,do miękkości.Gołąbki wyjąć z sosu.Sos dosmaczyć solą i pieprzem.Do śmietany wlać trochę wody,dodać mąkę,dokładnie wymieszać,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 24.06.2012 18:35
mniam
oliwkowa
oliwkowa 10.10.2010 01:43
super gołabki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak