Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta swojska szynka

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbek czosnku 3

Zalewa

woda 2,5 l
sól 2 łyżki
majonez 3 łyżki
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
Ziele angielskie całe Prymat 13 ziaren
ząbki czosnku 4

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta swojska szynka

Kroki postępowania

1
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy szynkę czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pozostawiamy na 12 godzin.
Krok 1 - Soczysta swojska szynka foto
2
Zagotowujemy 2,5 litra wody. Dodajemy zmiksowany majonez i wszystkie przyprawy. Wkładamy szynkę do siatki, aby była zwarta. Można obwiązać ciasno nicią.
Krok 2 - Soczysta swojska szynka foto
3
Wkładamy szynkę do gotującej się zalewy i gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Studzimy szynkę w zalewie i zostawiamy do następnego dnia.
Krok 3 - Soczysta swojska szynka foto
4
W drugim dniu gotujemy szynkę 40 min i ponownie pozostawiamy w zalewie do wystygnięcia.
Krok 4 - Soczysta swojska szynka foto
5
Zimną szynkę wyciągamy z zalewy i osuszamy. Ściągamy siatkę i kroimy na plasterki.
Krok 5 - Soczysta swojska szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 03.07.2014 12:02
smaczna wędlina
Lidzia 21.06.2014 19:43
Soczysta, bardzo smaczna. W podobny sposób przyrządzam schab.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak