Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z młodych i dojrzałych buraków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa
buraki 3 sztuki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
kostki rosołowe 2 sztuki
koper 1 pęczek
botwina liście
cebula 1 sztuka
ocet winny 2 łyżki
cukier 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
barszcz czerwony 1 łyżka
jogurt naturalny 1 mały kubek
mąka 1 łyżka
makaron rurki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z młodych i dojrzałych buraków

Kroki postępowania

1
Zagotować pół garnka wody z mięsem (porcje rosołowe). Gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień. Zebrać biały nalot. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki rosołowe, całego buraka przekrojonego na pół. (W sumie całość będzie się gotować ponad 1 godzinę aby mięso było miękkie)
Krok 1 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
2
Aby zupa nabrała koloru na początku gotowania dodać 2 starte średnie buraczki. (Zamiast tego w późniejszym czasie można dodać korzenie młodych buraków, jednak ja miałam same młode liście więc skorzystałam również ze dojrzałych buraków)
Krok 2 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
3
Z 20 minut przed końcem gotowania dodać posiekanie liście młodych buraczków.
Krok 3 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
4
Posiekać również mały pęczek kopru i dodać do zupy.
Krok 4 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
5
Dodać również całą cebulę, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżkę cukru, majeranek posypać po wierzchu, 1 łyżkę barszczu czerwonego w proszku. Pod koniec gotowania dodać jeszcze cały mały kubek jogurtu naturalnego wymieszanego z wodą i 1 łyżką mąki. Dobrze zagotować.
Krok 5 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
6
Podawać na gorąco. Można podać np. z kawałkami buraczków i jajkiem.
Krok 6 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto
7
Jeżeli ktoś nie lubi kawałków warzyw to można podać np. z ugotowanym makaronem.
Krok 7 - Botwinka z młodych i dojrzałych buraków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.06.2014 19:38
ciekawy pomysł
Paolcia 20.06.2014 13:26
mmmm ale pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak