Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tabbouleh z komosą ryżową

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 1 szklanka
ogórki 2 sztuka
pomidory 3 sztuka
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 1/2 pęczek
mięta posiekana 2 łyżka
oliwa 1/4 szklanka
sok z cytryny 2 łyżka
czosnek ząbki 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Tradycyjna sałatka kuchni libańskiej ma w składnikach pszeniczny bulgur, ja zamieniłam go na komosę ryżową. Wyszło pysznie, orzeźwiająco i zdrowo. Świetnie smakuje jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Tabbouleh z komosą ryżową

Komosę ryżową /quinoa/ bardzo dokładnie wypłukać w kilku wodach, aż woda przestanie być mętna i przestanie się pienić. Komosę przełożyć do garnka, wlać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna komosy wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić do przestygnięcia.

Przestudzoną komosę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki, osunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.

Pomidory umyć, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Papryczkę chili i cebulę, również pokroić i dodać do sałatki. Dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i miętę oraz roztarty z solą czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 23.06.2014 10:24
fajnie wygląda
pestka 20.06.2014 11:25
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak