Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrawaganckie risotto

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 300 g
por 2 szt
czosnek 1 ząbek
parmezan starty 50 g
smietana 18% 50 ml
wino białe wytrawne 80 ml
skórka z cytryny 1 szt
bulion warzywny
rozmaryn
oliwa
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrawaganckie risotto

Kroki postępowania

1
Na oliwie zeszklić ząbek czosnku i pokrojone pory. Podlać odrobina wody.
Krok 1 - Ekstrawaganckie risotto  foto
2
Wsypać ryz i chwile podgrzewać aż ziarna będą szkliste.
Krok 2 - Ekstrawaganckie risotto  foto
3
Całość posolić i podlać winem.
Krok 3 - Ekstrawaganckie risotto  foto
4
Po chwili dodać rozmaryn ( posiekany lub 2 gałązki w całości) i wlewać stopniowo gorący bulion. Gotować na małym ogniu często mieszając.
Krok 4 - Ekstrawaganckie risotto  foto
5
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę . Pod koniec gotowania dodać do risotta.
Krok 5 - Ekstrawaganckie risotto  foto
6
Gdy ryz będzie gotowy wyłączyć gaz i wymieszać risotto ze śmietaną i startym parmezanem .
Krok 6 - Ekstrawaganckie risotto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 24.08.2014 14:23
ciekawie wygląda
Dorian 21.07.2014 21:36
pieknie podane
caralajna 10.07.2014 16:01
bardzo smaczne musiało być
Wafelek2601 01.07.2014 08:34
bardzo dobre
Kejti 28.06.2014 16:46
Mniam,chętnie się poczęstuję :-)
Wacław 20.06.2014 13:43
pyszne danie obiadowe :-)
ice cubes 20.06.2014 12:13
cóż w nim takiego ekstrawaganckiego?
wwwiolka 19.06.2014 22:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak