Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie (mrożone)
szparagi zielone 1 pęczek
oliwki czarne Smak 4 łyżki
karczochy 300 g (marynowane w oliwie)
oliwa 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki (gęsta)
jajko 3 szt.
oregano 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ser żółty 1 szklanka (startego, np. gouda)
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
2
Ciasto francuskie rozmrozić, wykroić kwadraty i rozłożyć na posmarowanej oliwą blasze. Szparagi umyć i obrać do połowy długości. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Krok 2 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
3
Jajka rozprowadzić ze śmietaną do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie dodać drobno posiekane oliwki oprószone oregano oraz drobno pokrojone karczochy. Ugotowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wraz ze startym serem dodać do masy jajeczno-śmietanowej. Delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
4
Tak przygotowaną masę wykładać na wycięte kawałki ciasta, podwijając boki, aby masa nie spłynęła.
Krok 4 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
5
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C do czasu zrumienienia bułeczek.
Krok 5 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 31.07.2014 17:56
świetne danie na drugie śniadanie do pracy :) wypróbuję!
norweska20 26.07.2014 22:14
za ciastem francuskim przepadam , wiec pewno by mi smakowały
Ewa/kalapurtka 17.07.2014 19:04
Swetne,trzeba zro ic,mozna podac gościom
eeee 14.07.2014 16:29
No No pięknie pięknie :))))
Klausia 08.07.2014 19:48
ale pychota :)
bietka 01.07.2014 15:45
wyglądają smakowicie :)
Kolorowa 17.06.2014 21:06
Ojjj chyba muszę takie upiec ;)
V_kuchareczka 17.06.2014 20:41
ciekawy przepis warty wypróbowania
agnieszka214 17.06.2014 18:24
apetycznie wygladaja
marcia7 17.06.2014 17:16
bajeczna sprawa
jasiek 17.06.2014 15:46
bardzo to ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak