Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 1/2 kg
cebula czerwona 1/2 kg
czosnek ząbki 1 główka
tymianek 2 szczypty
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat szczypta startej
bulion 5 szklanek
cukier 1 łyżka
ciasto francuskie sztuka

Porada

Ser- posypujemy nim zupę przed pieczeniem .

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa

Kroki postępowania

1
cebulę białą i czerwoną obieramy
Krok 1 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto
2
kroimy w piórka, kostkę jak kto woli, czosnek kroimy w paseczki.
Krok 2 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto
3
cebulę podsmażamy na oleju, po ok 10 minutach dodajemy czosnek, mieszamy. Kiedy cebula zacznie brązowieć dodajemy do niej cukier.
Krok 3 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto
4
cebulę zalewamy bulionem.
Krok 4 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto
5
doprawiamy ją do smaku, wedle upodobań co do ostrości.
Krok 5 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto
6
ciasto francuskie kroimy w kwadraty . Przelewamy zupę do miseczek do zapiekania, Posypujemy startym serem Oklejamy dookoła ciastem. Pieczemy w temp 190 stopni. Podajemy gorące.
Krok 6 - zapiekana zupa cebulowo-czosnkowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak