Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z kaczki z zielonymi szparagami i glazurowanymi gruszkami Roberta Sowy
Robert Sowa poleca:
Piersi z kaczki układamy na desce, skórę nacinamy nożem w krateczkę i nacieramy marynatą.
Na gorącej patelni smażymy piersi z kaczki zaczynając od strony skóry, wytapiając tłuszcz, przewracamy na drugą stronę i po 2 minutach wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Do rondelka wkładamy masło, miód, rozmaryn i gruszki (skropione wcześniej sokiem z cytryny, aby nie czerniały) i dusimy ok. 15 minut.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, odkładamy na deskę na ok. 5 minut. Następnie kroimy w plastry, układamy na ugotowanych zielonych szparagach, dodajemy gruszki i skrapiamy sosem powstałym z karmelizowania gruszek.