Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1-2 szt
botwina liście 10 szt
ser żółty 20 dag
jajko 2 szt
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieprz
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
musztarda
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym

Kroki postępowania

1
Dużą pierś z kurczaka umyć, pokroić na kotleciki, (można delikatnie rozbić) i przyprawić.
Krok 1 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
2
Ser żółty pokroić w plastry, liście botwinki opłukać i sparzyć we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody. ( tyle ile mamy kotlecików, tyle należy przygotować liści z botwinki, a sera kroimy podwójnie).
Krok 2 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
3
Przyprawione kotlety smarujemy musztardą, układamy po liściu z botwinki i po plasterku sera żółtego.
Krok 3 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
4
Piersi z botwinką i serem zwijamy w rulonik.
Krok 4 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
5
Tak przygotowane kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 5 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
6
Dewolaje smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor - na malutkim ogniu.
Krok 6 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
7
Gdy już nam się ładnie zarumienią nasze dewolaje kładziemy po plasterku sera żółtego i dalej podsmażamy , ale pod przykryciem do stopienia sera.
Krok 7 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto
8
Smacznego:))
Krok 8 - Dewolay z liściem botwinki i serem żółtym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.08.2014 12:45
koniecznie muszę wypróbować, bo na pewno bardzo smaczne
berys18 16.06.2014 08:15
smaczne danie
Konczi 15.06.2014 19:56
Pycha!!! Ostatnio robiłam z mozzarella i botwiną ... było smacznie :D
Patriszja
Patriszja 15.06.2014 19:22
bardzo dobry polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak