Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

ser biały 1,3 kg
margaryna 0,5 kostki
cukier waniliowy 3 sztuka
cukier 1 szklanka
jajko 10 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ciasto

margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanka
cukier 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: sernik mamy

Ser:
Ser przemielamy, lub rozdrabniamy blenderem (przy drugim rozdrabnianiu) dodajemy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę. Do sera dodajemy żółtka ubita piane cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz dwa budynie, wszystko dokładnie mieszamy. Powstała wylewamy na blachę wyłożoną ciastem, na wierzch ścieramy dobrze schłodzone ciasto, pieczemy 20 min w tem 200 stopni, następnie zmniejszamy tem do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 minut. Sernik powinien ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
Ciasto :
Wszystkie składniki łączymy, ugniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i jedna wkładamy do zamrażalki, schładzamy tak aby można było ciasto łatwo zetrzeć na tarce. Ciasto nieschłodzone wykładamy na blachę, smarujemy białkiem, i wylewamy na nie masę serową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 23.06.2014 12:50
super serniczek :)
Kejti 18.06.2014 00:12
Poproszę do kawki :-)
Janina 15.06.2014 15:36
Sernik, moje ulubione ciasto;)
Monika-twin 15.06.2014 14:34
bardzo lubie serniki
Lidzia 15.06.2014 13:50
Taki lubię.
mirosława4 15.06.2014 11:49
mój ulubiony !
Mira85 15.06.2014 11:45
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak