Przepis i sposób przygotowania na: sernik mamy
Ser przemielamy, lub rozdrabniamy blenderem (przy drugim rozdrabnianiu) dodajemy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę. Do sera dodajemy żółtka ubita piane cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz dwa budynie, wszystko dokładnie mieszamy. Powstała wylewamy na blachę wyłożoną ciastem, na wierzch ścieramy dobrze schłodzone ciasto, pieczemy 20 min w tem 200 stopni, następnie zmniejszamy tem do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 minut. Sernik powinien ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
Ciasto :
Wszystkie składniki łączymy, ugniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i jedna wkładamy do zamrażalki, schładzamy tak aby można było ciasto łatwo zetrzeć na tarce. Ciasto nieschłodzone wykładamy na blachę, smarujemy białkiem, i wylewamy na nie masę serową.